ABB’den “Orhan Kemal evi” projesi

ABB’den “Orhan Kemal evi” projesi

Adana- Adana Büyükşehir Belediyesi(ABB), Romancı ve Şair Orhan Kemal’ın evi 2025 yılı içinde faaliyete geçecek.


Türkiye’nin en önemli yazarlarından Orhan Kemal evi Tepebağ’da 2025 yılı içerisinde Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından faaliyete sokulacak. 


Adanalı olarak bilinen Ünlü Yazar, ikamet ettiği evlerin halihazırda yerinde bulunmadığı (yıkılarak yerine başka yapılar inşa edilmiş) tespit edilmiştir.

Adana Büyükşehir Belediyesi, büyük edebiyatçı Orhan Kemal’in Adana’da yaşadığı yerlerden tarihi Tepebağ bölgesindeki (Seyhan ilçesi Kayalıbağ Mahallesi) tescilli kültür varlığı olan ve mülkiyeti kamulaştırma yoluyla belediyemizde bulunan eski yapının restorasyon projesini hazırlanmış ve Orhan Kemal Evi olarak fonksiyonlandırmıştır.

Söz konusu yapının ‘’ Orhan Kemal Evi’’ olarak projelendirme işlemi Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nca uygun görülmüştür. Orhan Kemal Evi, 2025 yılı içinde faaliyete geçecek.


Orhan Kemal’in adına Adana Koza Ödülleri veriliyor. 

                                 Orhan Kemal kimdir?

 15 Eylül 1914'te Adana'nın Ceyhan ilçesinde dünyaya geldi. Babası, o sırada Çanakkale cepheside, Dardanos'ta topçu teğmeni olan  avukat Abdülkadir Kemali Bey, annesi ise rüştiye mezunu, iki yıl kadar memleketinde ilkokul öğretmenliği yapmış Adanalı Azime Hanım'dır.

Çocukluğunun ilk yılları Adana'da geçti. I. Dünya Savaşı'ndan sonra Adana'nın Fransız işgaline uğraması üzerine ailesi ile önce Niğde'ye, sonra Konya'ya taşındı. Konya'da bulunduğu dönemde Kuvâ-yi Milliye hareketine karşı Delibaş isyanına tanıklık etti. Kuvay-ı Milliye güçlerine katılmış olan babası, isyanın bastırılmasından sonra TBMM'ye Kastamonu milletvekili olarak girdi. Ankara'ya taşınan aile, 1923'te Adana'ya döndü. Ceyhan'da çiftçilikle uğraşmaya başlayan babası Toksöz gazetesini çıkardı. Takrir-i Sükûn Kanunu’nun ardından pek çok gazete ile birlikte Toksöz de kapatıldı ve Abdülkadir Kemali Bey 11 ay tutuklu kaldı. 1930'da Adana'da Ahali Cumhuriyet Fırkası’nı kuran Abdülkadir Bey, Ahali adlı gazeteyi çıkardı. Babasının aktif siyaset yaşamı içinde olmasına rağmen Orhan Kemal bu yıllarda siyaset ile ilgilenmedi. Abdülkadir Bey, Serbest Cumhuriyet Fırkası'nın kendini feshetmesinden sonra partisini kapatıp Suriye'ye kaçtı. 1931'de bütün aile Beyrut'a yerleşti.

1938'de askerliğini yapmak üzere Niğde'ye gitti. Askerliğini yaparken "Maksim Gorki ve Nâzım Hikmet kitapları okumak", "yabancı rejimler lehinde propaganda ve isyana muharrik" suçundan 5 yıl hapis cezasına mahkûm edildi ve Kayseri Hapishanesi'ne gönderildi. İlk şiirini Kayseri Hapishanesi'nde yazdı. Duvarlar adlı şiiri Yedigün dergisinde Reşat Kemalimzası ile yayımlandı.

Babası Abdülkadir Kemali Bey, sekiz yıllık sürgünün ardından 1939 yılında Adana'ya döndü. Babasının girişimi ile önce Adana Cezaevi'ne, onun Bergama Ağır Ceza Reisliğine atanmasından sonra da Bursa Cezaevi'ne nakledildi.

1940'ta, Bursa Cezaevi'nde ünlü şair Nazım Hikmet ile tanıştı. Onun toplumcu görüşlerinden etkilendi. Üç buçuk yıl Nazım Hikmet'le oda arkadaşlığı yapan Orhan Kemal, kendisinden Fransızca, felsefe ve siyaset dersleri aldı. Orhan Kemal'i şiir yerine roman ve öykü yazmaya teşvik eden de Nazım Hikmet oldu. İlk düzyazı denemesi olan Onsekiz Yaş adlı romanını Nazım Hikmet'in yardımı ile yazdı. Bir çalışma olarak yazdığı ancak yayımlamadığı bu romanın ardından öykü yazmaya yöneldi.

1943'te tahliye olunca Adana'ya döndü. Karataşta toprak taşıma işinde amelelik, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarında hamallık yaptı. 1944'te doğan oğluna Nazımadını verdi. Hapse girmesi nedeniyle tamamlayamadığı 35 günlük askerlik hizmetini tamamlamak üzere 1945 yazında askere çağrıldı. Askerden döndükten sonra sebze nakliyatçılığı, Verem Savaş Derneği'nde memurluk gibi işler yaptı ancak hiçbir işte uzun süreli kalamadı ve geçim sıkıntısı çekti.

Bu yıllarda hikâye yazmaya devam eden ve edebiyat dergilerinde eserleri yayımlanan Orhan Kemal, okurlar tarafından beğenilen, tanınmış bir yazar oldu. 1945'te Varlık Dergisi'nin yaptığı ankette okurlar tarafından ‘en beğenilen hikâyeci’ seçildi. İlk öykü kitabı Duygu 1948, ilk romanı Baba Evi 1949 yılında yayımlandı.


 


 

Önceki Haber Ceyhanlı çocuklara sinema süprizi
Sonraki Haber Ferdi Tayfur'dan sevindirici haber: Sağlık durumu iyi
Benzer Haberler